Vorbe spuse de oameni…
Grigorie s-a născut în anul 329 și a fost cunoscut ca Grigorie de Nazianz, părinte și învățător al bisericii.
S-a născut la Arianz în Capadocia (Asia Mică, azi în Turcia), nu departe de Nazianz. Iată o scurtă trecere în revistă a activități și vieți acestui, creștin ce a trăit în primele secole:
-În anul 362, la dorința comunității creștine din Nazianz, dar contrar voii sale, a fost ordinat preot.
-În anul 370, Sfântul Vasile cel Mare a fost ales Arhiepiscop al Cezareei, iar în anul 372,Grigorie a fost ales episcop de Nazianz.
-În anul 379, chemat stăruitor de comunitatea din Constantinopol, a mers în capitală pentru consilidarea credincioșilor din capitală.
-În anul 381 a participat la al doilea Sinod Ecumenic, ținut la Constantinopol. Acolo, s-a opus ereziei ariene, a susținut dubla natură, dumnezeiască și umană a lui Hristos, precum și misterul Sfintei Treimi, inexplicabil pe cale rațională.
-În anul 383 s-a retras la casa sa natală, dedicându-se scrisului, până la trecea sa către Domnul. A murit probabil în anul 390, la vârstă de aproximativ 60 de ani.
Scrieri:
•45 de Cuvântări teologice, dintre care:
-două cuvântări împotriva împăratului Iulian Apostatul
-cinci cuvântări teologice definind învățătura despre Sfânta Treime
-o tragedie: Patima lui Hristos.
Citate:
„Dumnezeu ne trimite darurile Sale cu o bucurie mai mare decât cea cu care le primim noi.”
„Cu vorba mulţi îl urmează pe Dumnezeu, dar cu obiceiurile fug din faţa lui.”
„Ce nu îmbrăţişezi, nu poţi vindeca.”
„Prin tăcere Îl trădăm pe Dumnezeu.”
„Hristos Îşi uni Chipul Său Divin cu al nostru ca Dumnezeu suferind, chinurilor mele leac să aducă şi pe mine cu a Sa formă de om Dumnezeu să mă fac.”
„Pocăinţa are doua feţe: ea priveşte la cele trecute şi la cele viitoare; la cele trecute ca să-ţi plângi păcatele făcute, iar la cele viitoare ca să nu le mai faci.”
Cu dragoste,
Ciprian Bârsan