COMUNICAT
Pe 28 iulie, arhiepiscopul Gregory J. Hartmayer, OFM Conv. , din Atlanta, a emis o declarație cu privire la evenimentele recente de la ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, Franța:
„Olimpiada reprezintă apogeul evenimentelor sportive internaționale și ar trebui să reflecte unitatea în diversitate. Sportivii se reunesc din întreaga lume, din diferite țări și continente, culturi și moduri de viață, uniți într-un scop comun – acela de a concura bine și corect și de a aduce onoare națiunilor pe care le reprezintă. Este întotdeauna edificator să auzi poveștile individuale ale sportivilor care depășesc obstacole majore și ascultă și asistă la credința lor și la impactul pe care aceasta l-a avut asupra vieții lor.
Motto-ul Jocurilor Olimpice moderne, „Mai rapid, mai sus, mai puternic”, a fost inventat de călugărul dominican francez Louis Henri Didon, care s-a împrietenit cu fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, baronul Pierre Coubertin, cu cinci ani înainte de Jocurile de la Atena din 1896. Motto-ul, inițial formulat în latină ca „Citius, Altius, Fortius”, a fost folosit înainte de mișcarea olimpică modernă de la Școala Sf. Albert cel Mare din Paris, unde călugărul dominican era directorul. (Sursa: Agenția de știri catolică)
Mulți și-ar putea aminti filmul clasic, „Chariots of Fire”, povestea a doi sportivi britanici la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924. Unul dintre sportivi a fost alergătorul creștin scoțian Eric Liddell care a explicat: „Cred că Dumnezeu m-a creat cu un scop. Dar tot el m-a făcut iute și când alerg îi simt plăcerea. ’ Liddell a refuzat să alerge cursa de 100 de metri într-o duminică din cauza venerației sale pentru Ziua Domnului. El a continuat să câștige cursa de 400 de metri. Este și povestea lui Harold Maurice Abrahams, fiul imigranților evrei din Lituania poloneză, care a fost victima antisemitismului și a prejudecăților de clasă. Amândoi au obținut victoria. Într-un mod asemănător, putem privi dedicația sportivilor musulmani care se antrenează în post în luna sfântă a Ramadanului.
O sută de ani mai târziu, în 2024, Parisul este din nou orașul gazdă al Jocurilor Olimpice. Primul articol din Constituția Franței prevede că Franța este o republică seculară. În consecință, sportivilor care reprezintă Franța le este interzis să poarte vălul, precum și alte simboluri vizibil religioase, precum Crucea sau Steaua lui David; este foarte clar că statul secularist nu va tolera religia.
Totuși, țara gazdă a Jocurilor Olimpice 2024 și-a ales și folosit scena mondială pentru a râde public, ridiculiza și defăima Cina cea de Taină, un moment cheie în viața lui Hristos și a Apostolilor săi, înainte de moartea sa pe cruce pe Calvar. În timp ce creștinii pot interpreta altfel Scriptura, noi suntem uniți în respectul nostru pentru Cuvântul lui Dumnezeu, care este istoria mântuirii noastre. Ca și iudaismul și islamul, creștinismul este o religie monoteistă a Cărții. Celebra pictură a Cinei cea de Taină a lui Leonardo da Vinci a fost recreată în care o femeie de disc jocheu înfățișându-l pe Iisus, alături de dansatori și travestiți, reprezentând Apostolii, a lovit ipostaze de-a lungul unei mese lungi, imitând pictura lui da Vinci Acest lucru a fost cu totul condamnabil și grosolan ofensator pentru toți oamenii de bunăvoință.
Sf. Ireneu, marele episcop al Lyonului din secolul al II-lea și părintele Bisericii, scria: „Slava lui Dumnezeu este persoana omenească pe deplin vie. ’ Acest citat exprimă frumos despre ce este vorba la Jocurile Olimpice, deoarece sportivii își folosesc darurile, talentele și abilitățile date de Dumnezeu în scopuri bune. Este o celebrare a realizărilor umane. Din pacate, ceea ce trebuia sa fie o platforma de sarbatorire a binele, adevaratul si frumosul a fost folosita ca prilej de profanare si scandalizare a credintei crestine. Aș îndemna Comitetul Olimpic Internațional să reflecteze cu rugăciune asupra depravării celor întâmplate pentru a se asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Încurajez catolicii și oamenii de bunăvoință să se roage și să postească în reparație pentru blasfemia la care a fost martoră întreaga lume. ”