👋 Bine ați venit pe dininimapentrutine.ro!
17 iulie 2024
Comunicate

MISIONARUL GERMAN HEINRICH MEYER A VIZITAT CREDINCIOȘII BAPTIȘTI DIN LUGOJ LA FINALUL SECOLULUI AL XIX-LEA!

  • 3 ianuarie 2024
  • Citești în 4 minute
  • 258 Vizualizări

MIȘCAREA BAPTISTĂ DIN LUGOJ ESTE MAI VECHE DECÂT ȘTIAM!

Încercam să răspund în urmă cu vreo 3 ani la întrebarea dacă a existat în municipiul Lugoj o Biserică Baptistă înainte de anul 1900 !?

La acel moment istoricul baptist Mihai Ciucă a sugerat ideea că ar fi posibil ca prezența mişcării baptiste în Lugoj să fie ceva mai veche decât o ştiam noi.

Am preluat rapid ideea lui şi am încercat să fac câteva „săpături” istorice punându-mi întrebarea dacă este posibil ca în Lugoj să fii existat o comunitate baptistă în secolul al XIX-lea!?

Deşi istoricii baptişti dr. Alexa Popovici şi dr. Ioan Bunaciu nu amintesc nimic despre o posibilă biserică baptistă (de etnie germană), în municipiul de pe Timiș, existența unei astfel de comunități are acum argumente destul de solide.

Lugojul este oraşul în care, în 1648, a fost tradus, de către Ştefan Fogaraşi, Catehismul calvin, în limba latină, semn că influența Evangheliei era destul de puternică pe aceste meleaguri.

Lugojul a devenit un singur oraş, în 1795, prin unirea celor 2 comunități de pe malurile Timişului, Lugojului german cu Lugojul românesc, iar în anul 1880 populația de etnie germană era în proporție de 36,9%. Deasemenea numărul etnicilor maghiari era destul de mare în oraş în acea perioadă, 11,6%. Populația oraşului la acea vreme era de peste 12.000 de locuitori.

George Alexander Kish, în cartea Originea mişcării baptiste printre maghiari, tipărită în anul 2011, face referire la jurnalul misionarului Heinrich Meyer, de origine germană, care aminteşte un popas la Lugoj în data de 30 octombrie 1877. Cu acel prilej pastorul german a predicat Evanghelia de două ori, prima dată la o audiență de 26 de persoane, iar apoi la una de peste 100 de persoane.

În recenta carte Baptiștii din România-Pionierii, volumul I, (pg. 553) istoricul Mihai Ciucă, demonstrează faptul că renumitul misionar german Heinrich Meyer a mai predicat la Lugoj și în data de 13 septembrie 1889 și în data de 10 iulie 1890. El amintește și numele unor familii baptiste: Strohm, Windnagel și Leszinsky și faptul că unul din serviciile religioase oficiate de misionarul german s-a încheiat cu Cina Domnului.

Deasemenea frații Philipp şi Konrad Spiess, etnici germani născuți la Rădăuți şi botezați în 1872 la Cataloi, în Dobrogea, care lucrau pentru Societatea Biblică Britanică erau conectați cu depozitele de la Budapesta şi Cluj. Erau membri ai Bisericii Baptiste din Budapesta, Biserică păstorită de Heinrich Meyer. Ei au distribuit Cartea Sfântă lugojenilor şi se pare că l-au invitat pe Meyer să predice Evanghelia în acest oraş.

În 1878 a luat ființă Biserica Baptistă Germană din Timişoara, Evanghelia fiind vestită aici din 1874, iar Heinrich Meyer a fost o perioadă de timp omul care a supravegheat lucrarea spirituală din acest oraş şi (de ce nu!?) şi din Lugoj!?

Câțiva baptişti preocupați de istorie (Mihai Ciucă, Eugen Matei, ş.a) amintesc despre vizita la Lugoj a pionierului baptist german Ferdinand Massier, un om ce a misionat mult în Bucovina şi Galiția şi care obişnuia să viziteze şi să încurajeze grupurile de credincioşi baptişti la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Caius Obeadă, un renumit apologet şi istoric baptist, descrie rolul strategic pe care Lugojul l-a avut în răspândirea credinței baptiste. Între 15-17 august 1917 în oraşul de pe malurile Timişului a fost organizată o Conferință Națională la care a participat Heinrich Meyer, acesta fiind, se pare, destul de familiarizat cu lucrarea baptistă din zona Lugoj.

Au existat credincioşi baptişti în Lugoj înainte de 1900? Este o întrebare la care am găsit cu certitudine răspunsul! Au fost ei organizați ca Biserică? Participarea la actul Cinei Domnului demonstrează că da! Erau doar etnici germani și poate evrei? Se adunau alături de ei la închinare şi maghiari şi români?
Nu avem încă toate răspunsurile, dar acum știm sigur că în Lugoj credința baptistă a pătruns cu mult înainte de anul 1910!

Mihai Ciucă mi-a lansat în urmă cu cel puțin 3 ani această provocare de a analiza acest aspect al istoriei baptiste din Lugoj. Eu nu am reușit să analizez acest aspect atunci și nici nu am mai comunicat cu Mihai.

Din păcate Mihai nu mai este printre noi. Dumnezeu l-a chemat la odihna cerească.
Munca lui laborioasă ne oferă însă posibilitatea de a descoperi lucruri noi privind istoria mișcării baptiste de pe meleagurile Lugojului.
Soli Deo Gloria!

Ionel L. Țuțac

Articolul anterior

Următorul articol