👋 Bine ați venit pe dininimapentrutine.ro!
11 noiembrie 2024
Hrană pentru... trup

Hrană pentru…trup

  • 20 februarie 2014
  • Citești în 2 minute
  • 92 Vizualizări

20140219-230603.jpg

Lintea (denumită științific Lens culinaris) este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu frunzele paripenat-compuse ale cărei semințe sunt comestibile. Etimologic, numele acestei plante înseamnă lentilă și provine din latinescul lens, datorită formei bombate și circulare a semințelor.

Planta are cca 40 cm iar semințele se găsesc în păstăi, ca și mazărea și fasolea. Spre deosebire de mazare și fasole, semințele de linte sunt în general numai câte două in fiecare păstaie. Există mai multe varietăți de linte – semințele diferă atât din punctul de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cât și al dimensiunii și timpului de fierbere. (Sursa Wikipedia)

Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteină și conținutului extrem de scăzut de grăsimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de cca 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea preparată și modul de preparare.

Am preparat pentru cei dragi o supă cremă de linte roșie delicioasa, pe care îmi permit să v-o împărtășesc.

Ingrediente
-3,5 litri apă
-3 morcovii
-1 păstârnac (rădăcină)
-500 g linte
-condimente
-3-4 roși chary

Mod de preparare

Lintea se pune la înmuiat cu o seara înainte. Legimele curățate se pun la fiert împreună cu lintea. După aproximativ 45 de minute, lintea, morcovi, păstârnacul se pun în blender, se adaugă roșiile, condimentele, se adaugă parte din lichidul rezultat și …poftă mare!

Cu dragoste,
Ciprian Bârsan

Articolul anterior

Următorul articol