👋 Bine ați venit pe dininimapentrutine.ro!
20 ianuarie 2025
Bucuria sufletului Pastorale

Despre păstori

  • 14 mai 2024
  • Citești în 3 minute
  • 211 Vizualizări
Despre păstori

PĂSTORI CE LASĂ OILE

Conform studiilor Barna, 38% din păstorii bisericilor s-au gândit serios să renunțe la slujirea full-time, în ultimul an. Dintre cei care au vârsta sub 45 de ani, 46% s-au gândit să renunțe.
Păstorilor au chestionați cu șase întrebări referitor la starea lor în diferite domenii ale vieții. Răspunsul lor este un semnal de alarmă. Concluzia a fost că, dacă păstorii nu vor primi încurajarea și suportul necesar în următoarea decadă, bisericile vor intra într-o criză serioasă de slujitori dedicați, calificați și chemați să ducă responsabilitatea slujirii.
Dintre cei care au răspuns întrebărilor doar un procent destul de mic a răspuns că sunt împliniți în slujirea lor.
Consider că este o strategie demonică de a “bătea păstorul pentru ca oile să fie risipite”.
Cireașa de pe tort este și numărul destul de mare de abuzuri pastorale cu tente de imoralitate, fraude financiare, abuz de putere, erezii, sau alte devieri de la slujirea adevărată. Nu mai vorbim de conflicte interne, dezbinări, ruperi de biserici care aduc multă amaciune în inima slujitorilor.
Însă dincolo de statistici și cazuri izolate de devieri, fiecare biserică locală trebuie să-și suporte păstorul și echipa de slujitori pentru a menține creșterea și unitatea ei.
Un cuvânt de încurajare, un angajament de activitate a fiecărui membru, simpla prezență a fiecăruia, un zâmbet, o strângere de mână, o surpriză bună și plăcută, încurajează și motivează slujitorul să slujească mai bine.
Responsabilitatea sufletelor, a unității, a deciziilor corecte, a consilierii, a învățăturii pune presiune și produce oboseala care ispitește slujitorul să renunțe. Iar biserica trebuie să înțeleagă că și slujitorul are nevoie de o pauză, vacanță, de a-și reîncărca bateriile și a face a evaluarea a propriei stări și slujiri. Sunt conștient ca sunt abuzuri de ambele părți, dar cazurile izolate nu trebuie să dicteze relația dintre slujitori și biserica locală. Știu că va deranja pe unii ce scriu dar slujitorul spiritual ar trebuie să fie cel mai bine plătit membru din biserică! Unele biserici mai degrabă plătesc femeia de serviciu, dirijorul de cor sau orchestră, liderul muzical, misionari dar nu păstorul bisericii. Alții le dau un salariul mizer, neținând cont nici măcar de coșul minim de consum pentru un trai decent a unei familii, de mărimea familiei sale.
Apoi rugăciunea zilnică a fiecărui a membru ar trebui “să amintească” persoana și familia păstorului, nu mai vorbim de o zi de post. Ideea unor biserici că “e bine și așa dacă e degeaba”, privează biserica de o slujire mai de calitate, de o organizare mai bună și de o viziune mai clară. Un slujitor care după job-ul secular, pregătește în fugă o predică “drive thru”, nu va aduce hrana spirituală așteptată de congregație. Plătim mult și scump pe plăceri și confort dar suntem zgârciți și pretențioși cu nevoile spirituale ale sufletului.
GÂNDUL ZILEI: CÂND ULTIMA DATĂ TE-AI RUGAT SAU POSTIT PENTRU SLUJITORUL TĂU? CÂND ULTIMA DATĂ AI AVUT UN CUVÂNT DE ÎNCURAJARE SAU APRECIERE?

Dina Marian Condrat 

 

Articolul anterior

Următorul articol