👋 Bine ați venit pe dininimapentrutine.ro!
14 iulie 2024
Bucuria sufletului

̂ … : ̆ ̗ ̗

  • 2 ianuarie 2024
  • Citești în 2 minute
  • 257 Vizualizări


Am început să revizuiesc teza mea de doctorat, deoarece mă pregătesc să merg la o conferință despre misiune. Acest lucru mă ajută să găsesc idei pe care le-am trecut cu vederea și să văd greșelile pe care le-am făcut în teza la care am lucrat circa 3 ani.
Studiind evoluția conceptului de „împuternicire a Duhului” în protestantismul holiness și penticostalism, am dat peste o lucrare a lui John Wesley legată de doctrina perfecțiunii totale.
Wesley a considerat că un creștin poate să experimenteze în viața lui două binecuvântări:

  1. Convertirea – o experiență de criză – omul în păcat ajunge să vadă, datorită Duhului Sfânt starea lui pierdută și decăzută, iar prin acceptarea lui Isus Hristos ca Mântuitor și Domn, viața lui este regenerată.
  2. Sfințirea totală și instantanee – cel de-al doilea eveniment din viața unui credincios, deja regenerat, când Duhul Sfânt acționează în viața lui, aducându-l la o perfecțiune conștientă totală, fără a exclude căderi sau alunecări fără voie. El o numește această exprieință „perfecțiunea creștină”. Lucrarea în care el descrie cum a ajuns la această conștientizare se numește „A Plain Account of Christian Perfection”, și o puteți găsi pe internet la adresa: https://www.ccel.org/w/wesley/perfection/perfection.html.
    Citind din această lucrare astăzi am descoperit citatul de mai jos. Un pastor moravian, Arvid Gradin, îi oferă, la cererea lui John Wesley, o esență a vieții creștine. Ce părere aveți dumneavoastră?
    Așa cum voi arăta în teza mea de doctorat, această „a doua experiență creștină”, face referință la botezul cu Duhul Sfânt, care nu reprezintă „perfecțiunea creștină”, ci o puternică asigurare și împuternicire că trebuie să împărtășim Evanghelia cu toți oamenii care nu cunosc salvarea oferită de Dumnezeu în Domnul și Mântuitorul Isus Hristos. Mi-a plăcut foarte mult citatul și cred că exprimă o esență a ceea ce oamenii își doresc în viață: o trăire deplină în Isus Hristos, fără căderi intenționate în păcat, având în inimă liniște, seninătate și încredere că Dumnezeu are o cale bună și plină de har pentru viața ta.

Marcel Șaitiș

Articolul anterior

Următorul articol